Lo que el agua me dio

den

Lo que el agua me dio (Vad vattnet gav mig) är en oljemålning av den mexikanska konstnären Frida Kahlo som färdigställdes år 1938. På engelska kallas den både för “What the Water Gave Me” och “What I Saw in the Water”.

Lo que el agua me dio är ett reflekterande självbiografiskt verk som innehåller viktiga element från Kahlos händelserika liv. Enligt konstkritikern Bertram Wolfe för målningen samman surrealism och djup rotad mexikansk tradition.

Målningen var en del av Kahlos första soloutställning på Julien Levy Gallery i New York år 1938. Numera ägs den av konstsamlaren Daniel Filipacchi och befinner sig i hans privata samling i Paris.

Motiv

Lo que el agua me dio föreställer ett vitt badkar fyllt med grått vatten. Man kan se den badandes ben och fötter, och tår med rödmålade naglar sticker upp ovanför vattenkanten mot den bortre badkarskanten. I vattnet flyter en massa olika saker omkring, inklusive människor, byggnader och element från naturen.

Beskrivning & Symbolism

Konstnär Frida Kahlo
År 1938
Typ Olja på duk
Dimensioner 91 cm × 70,5 cm

Vid första anblick kan alla de märkliga saker som flyter omkring i badvattnet verka slumpvis ditkastade, men vid närmare granskning ser man att Kahlo har valt ut dem med omsorg för att representera olika delar av sitt liv. Personen som ligger i badet är Kahlo själv; det är hennes ben och fötter vi får se. Precis som i verkligheten är den högra foten skadad.

I skapandet av Lo que el agua med dio har Kahlo låtit sig inspireras av både antik och yngre ikonografi, mytologi och symbolism, och här ingår också erotikism och botanik. Här finns många makabra detaljer, såsom skelettet på kullen, den döda kanariefågeln i trädet och den nakna flytande kvinnan som har en snara kring halsen. En ansiktslös man håller repet i sin hand, och det ser ut som han tittar på kvinnan han stryper.

Skyskrapan som brinner inuti en vulkan brukar tolkas som en symbol för krocken mellan gammalt och nytt. Vulkanen kan också symbolisera hur Kahlo inte längre förtränger och håller tillbaka sina känslor om sin kropp och sitt förhållande med maken Diego Rivera.

Referenser till tidigare verk

Lo que el agua med dio innehåller flera referenser till konstverk som Kahlo skapat tidigare, bland annat finns det två personer som påminner om Kahlos föräldrar såsom de gestaltades i målningen Mis Abuelos, Mis Padres y Yo från år 1936. Det lesbiska kärleksparet i sängen känner vi igen från Dos desnudos en un bosque (La tierra misma) från år 1939 och är en referens till Kahlos kärleksliv, som innehöll både manliga och kvinnliga partners. Att den ena kvinnan är ljus och den andra mörk skulle också kunna symbolisera Kahlos ursprung; hon hade som så många andra mexikaner både européer och mexikansk ursprungsbefolkning i sitt släktträd. Ett av de föremål som flyter omkring i badkarets vatten är en mexikansk klänning.

Kahlo i centrum

Att Kahlo själv är nedsänkt i badkaret är en symbol för hur hon är omgärdad av sitt liv. Att hennes fötter är synliga är en påminnelse om hur de orsakat henne smärta; av de över trettio operationer hon behövde genomgå under sin livstid rörde flera just högerbenet och högerfoten. På tavlan kan man se att högerfoten är deformerad och blöder. Kahlo hade även problem med andra delar av kroppen; hon hade ett medfött ryggmärgsbråck och drabbades dessutom av polio som barn, och blev år 1925 skadad i en trafikolycka med en spårvagn.

När vi tittar på föremålen i vattnet i Lo que el agua med dio gör vi det ur samma vinkel som den badande Kahlo, hon försätter oss i hennes ställe så att vi får se samma saker som hon. Hela tavlan blir en symbol för upptäckandet och skärskådandet av det egna livet.