Jimson Weed/White Flower No. 1

den

Jimson Weed/White Flower No. 1 målades av Georgia O’Keeffe år 1932. Tavlan är ett viktigt exempel på O’Keeffe utforskande av stilleben och tillhör hennes stora produktion av tavlor där blommor är avmålade uppförstorade och i närbild.

O’Keefee (1887 – 1986) var en av grundarna till den amerikanska modernismen och hade en central roll i USA:s avant-garde scen ändra från 1910-talet till och med 1970-talet.

Beskrivning

Konstnär Georgia O’Keeffe
År 1932
Typ Olja på duk
Dimensioner 48 tum x 40 tum

Jimson Weed/White Flower No. 1 föreställer en Datura stramonium blomma i extrem närbild. Blomman är central och symmetriskt placerad, och själva blomman är också symmetrisk.

Blomman är vit med ett grönt centrum och vissa svagt gröngula inslag, och omgärdas av ett grönskande bladverk mot en himmelsblå bakgrund där man kan skymta vad som verkar vara antydningar till vita moln.

Tavlan visar tydligt hur starkt influerad O’Keeffe var av modernistisk fotokonst. I sin tavla porträtterar O’Keefee blomman uppförstorad och i extrem närbild, och delar av de gröna bladen får inte plats inom tavlans gränser utan är abrupt avskurna – alla tekniker som vi känner igen från fotografins värld.

Motiv

I sin konst återkommer Georgia O’Keefee gång på gång till blommor, ofta i extrem närbild och uppförstoring. I Jimson Weed/White Flower No. 1 är motivet en blomma av arten Datura stramonium. På svenska kallar vi den spikklubba, på engelska går den under många olika lokala namn – inklusive Jimson weed, Jamestown weed, Hell’s bells, Devil’s snare, Devil’s trumpet och Devil’s cucumber.

Datura stramonium tillhör familjen Solanaceae och innehåller precis som många andra arter i denna familj mycket giftiga ämnen med hallucinogena egenskaper. De många engelska namnen med koppling till djävulen och helvetet har troligen med detta att göra. Namnet Jamestown weed kommer från staden Jamestown i Virginia, där brittiska soldater som skickats dit för att slå ned ett uppror åt växten och tillbringade 11 dagar i ett förändrat medvetandetillstånd.

Datura stramonium tros ha uppkommit i Mexico och därifrån spritt sig, bland annat till New Mexico i USA där O’Keeffee tillbringade mycket tid under 1930-talet. Hennes tavla Jimson Weed/White Flower No. 1 från år 1932 brukar därför ses som ett tecken på hennes nyfunna fascination för New Mexico under det tidiga 1930-talet. O’Keeffee tyckte mycket om Jimson weed och hade massor av dem växandes kring uteplatsen i sitt hem i New Mexico. Hon målade av dem på många olika vis och ur många olika synvinklar.

Jimson Weed/White Flower No. 1 brukar ses som ett av de mest slående verken i O’Keefees stora samling tavlor föreställande Jimson weed, bland annat tack vare frontalperspektivet och symmetrin.

Övrigt

  • Den första ägaren till Jimson Weed/White Flower No. 1 var Georgia O’Keeffes egen syster.
  • O’Keeffe, som levde 1887 – 1986, blev uppmärksammad för sin konst redan under 1920-talet och år 1928 såldes sex av hennes blomstermålningar för 25 000 USD. Detta var vid denna tidpunkt den högst betalda summan någonsin för målningar målade av en konstnär från USA.
  • I november 2014 såldes Jimson Weed/White Flower No. 1 på auktion (Sotheby’s) för 44,4 miljoner USD. Säljaren var The Georgia O’Keefee Museum och pengarna tavlan inbringade gick till museets inköpsfond för konst.

    Köparen var Walmart-arvtagaren Alice B. Walton. I mars 2015 ställdes tavlan ut som en del av konstutställningen ”See What I See” på Crystal Bridges Museum of American Art i Bentonville, Arkansas – ett museum som grundats av Alice B. Walton i familjen Waltons hemstad.

44,4 miljoner USD är i skrivande stund det högsta belopp som någonsin betalats för ett verk av en kvinnlig konstnär.